WTWeetjes.nl

Weetjes over WTW Units en WTW Filters

WTWeetjes over WTW units én WTW filters!


Wat te doen bij calamiteiten?

Dit is een veel gestelde vraag die zeker aandacht verdient. Ondanks het feit dat er honderdduizenden woningen uitgevoerd zijn met een balansventilatie systeem, weten de bezitters niet wat te doen bij calamiteiten, zoals een brand of een gifwolk. De WTW-unit draait continu, bij een ramp waarbij geadviseerd wordt ramen en deuren te sluiten, is het tevens belangrijk dat de ventilatie wordt stopgezet. Hoe dit precies te doen leest u hier.


Hoe lang gaat een WTW-unit mee?

De lifecycle van een WTW-unit is circa 15 jaar. Daarna is het raadzaam de unit te vervangen door een nieuw exemplaar met de laatste ontwikkelingen.


Worden WTW-units alleen in Nederland toegepast?

Nee, balansventilatie systemen worden overal ter wereld toegepast. In Nederland echter wordt een WTW-unit ingezet om aan de Energie Prestatie Norm te voldoen. In het buitenland wordt een WTW-unit effectief ingezet bij passiefhuis- en 0-woning-projecten.


Wat is het verschil tussen origineel filter en een eigen merk filter?

Een origineel filter wordt uitgegeven door de desbetreffende fabrikant van WTW-units. Een eigen merk filter is -mits van gelijke filterklasse en afmetingen, kwalitatief gelijkwaardig en vaak goedkoper.


Wat is een enthalpie wisselaar?

Nadeel van (nieuwbouw)woningen toegerust met een balansventilatie systeem is dat het binnenmilieu een lage luchtvochtigheid krijgt. Dit kan leiden tot oog- en huid irritaties bij de bewoners. Een enthalpie wisselaar kan dan een oplossing bieden. Naast warmte-overdracht vindt er in een enthalpie wisselaar ook vocht overdracht plaats. Nadeel is de vrij hoge prijs van een dergelijke wisselaar. Daarnaast moet deze door een ervaren expert geplaatst worden. Het balansventilatie systeem moet daarna namelijk opnieuw ingeregeld worden.


Wanneer vervang ik mijn filters?

De meest gestelde vraag, maar het lastigst te beantwoorden. De frequentie is afhankelijk van vele factoren. Zo speelt het jaargetijde een rol, in het voorjaar zitten er veel pollen in de lucht bijvoorbeeld die het filter snel doen vollopen. Daarnaast is de situering van de woning van belang: stadswoningen en woningen op locaties waar nog veel gebouwd worden hebben snel volle filters. Het beste is om eens per maand de filters te controleren. Als ze donkergrijs tot zwart zijn is vervanging het advies.


Wat voor typen filters zijn er op de markt?

Grofweg zijn er 2 soorten WTW-filters op de markt: zoom filters (merken als StorkAir en Agpo) en draadframe filters (Brink en Itho).

Een zoom filter is een filter met 2 zomen aan weerszijden. Hier steken de pinnen van de filterhouder in. Een draadframe filter heeft een draadframe van staal of aluminium ingenaaid.


Mag ik wel een raam openzetten als ik een WTW systeem heb?

Uiteraard mag dat. Een WTW-systeem is er op gebouwd om voldoende frisse lucht te verzorgen als de ramen dicht zijn. Dan werkt hij het beste (balans). Maar even spuien is altijd goed.


Moet een WTW installatie onderhouden worden?

Een WTW-installatie heeft onderhouds intervallen. Zo adviseren de meeste fabrikanten minimaal 2 keer in een jaar de filters te vervangen. De warmtewisselaar moet eens per twee jaar gereinigd worden en de kanalen eens in de vijf jaar. Een installateur of onderhoudsbedrijf kan dit prima voor u verzorgen.


Gebruik het onderstaande contactformulier voor al uw vragen of verzoeken. Alvast hartelijk dank!